Що робити, якшо ваша близька людина не виходить на зв’язок?

Якщо ваша близька людина перебуває в зоні активних бойових дій або на тимчасово окупованій території і з ним/нею тривалий час немає зв’язку, що робити?

  1. Пам’ятайте, що в зонах активних бойових дій може не бути мобільного покриття або електроенергії і людина не завжди може зарядити телефон, а сам телефонний апарат може бути пошкоджено або втрачено.
  2. Для того, щоб почати пошук, вам варто опанувати свої емоції та не піддаватися паніці. Спробуйте сконтактувати з родичами, сусідами або колегами по службі, які можуть бути поряд.
  3. Перед зверненням до органів державної влади намагайтеся зібрати якомога більше інформації про розшукувану особу та обставини зникнення.
  4. Записуйте всю зібрану інформацію відразу після її отримання, щоб не забути деталі через стрес і хвилювання, а також зберегти хронологію подій. 

Якщо ви розшукуєте цивільну особу (людину, яка не бере участь у бойових діях) – зберіть інформацію про її повне ім’я, дату народження, контакти, особливі прикмети (шрам, татуювання, родимки тощо) та останнє відоме місце перебування. Зазначте, коли востаннє близька людина виходила на зв’язок і в який спосіб вона це робила. Можливо, інші люди бачили чи спілкувалися з людиною перед її зникненням. 

Якщо ви розшукуєте військового (військовослужбовець ЗСУ, Національної гвардії України, Служби безпеки України, ДССЗЗІ тощо, боєць ТРО, поліцейський або працівник інших правоохоронних органів, підрозділів ДСНС тощо) – важливо знати його прізвище, ім’я та по-батькові, дату народження, контактні дані, назву та номер військової частини чи підрозділу проходження служби, посаду та звання, особовий номер (індивідуальний податковий номер) або номер військового квитка чи жетону, особливі прикмети, які має людина (шрами, татуювання, родимки тощо), останнє відоме місце перебування та інші відомості. Якщо ви не володієте такою інформацією і близька людина нещодавно розпочала службу – зверніться до військомату. Також варто попросити надати вам контакти військової частини та підрозділу, в якому проходить службу розшукувана особа. 

Куди повідомляти про зникнення людини?

Про зникнення людини можна повідомляти до Національного інформаційного бюро, Міністерства внутрішніх справ України та Національної поліції України. 

  1. Національне інформаційне бюро:

− короткий телефонний номер «Гарячої лінії» 1648 (в межах України);

− за телефоном +38 (044) 287-81-65 (для дзвінків з-за кордону);

− за допомогою чатботів у Telegram та у Viber @nib_uncp_bot;

− через заповнення форми bit.ly/3rRgb6t.

На додаток до заяви, якщо ви маєте портретне фото людини, яку розшукуєте, та/або фото/відео підтвердження полону – надішліть на пошту НІБ: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. із зазначенням ПІБ та дати народження розшукуваної особи. 

  1. Міністерство внутрішніх справ України:

− до МВС України можна повідомити про зниклих дорослих та дітей за допомогою спеціальної форми

До Національної поліції можна звернутись у такий спосіб:

− на цілодобову гарячу лінію 089 420 18 67;

− на електронну пошту Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.;

− у Telegram чатбот t.me/poshuk_znyklyh;

− зателефонувати 102. 

Що відбувається далі? Хто займається розшуком зниклих безвісти людей?

Розшуком людей, які зникли безвісти, займається Національна поліція України та спеціальні пошукові групи, що створюються відповідно до Закону України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти». 

Як може Національне інформаційне бюро допомогти з розшуком особи?

Національне інформаційне бюро (НІБ) координує свою діяльність з різними міністерствами, органами та службами, включаючи Національну поліцію України.

Коли інформація надходить до НІБ, дані розшукуваної особи вносять до реєстру. Якщо на момент вашого звернення НІБ володіє інформацією про місцезнаходження або статус людини, яку ви розшукуєте – вас про це повідомлять.

Для того, щоб розшукати особу, НІБ передає інформацію до правоохоронних органів, міжнародних моніторингових місій, організацій та Об’єднаного центру з пошуку та звільнення полонених для ведення переговорів щодо звільнення.

У випадку, коли НІБ отримає будь-яку зворотню інформацію про людину, яку ви розшукуєте – з вами зв’яжуться. 

НІБ може контактувати з вами у випадку, якщо буде необхідно з’ясувати додаткову інформацію. 

Я вже кілька разів телефонував/ла на гарячі лінії НІБ, НПУ та  ін. служби – і досі немає реакції.

Держава докладає максимум зусиль для з’ясування долі кожного громадянина. Співробітники міністерств, НПУ, НІБ та інших органів і служб працюють цілодобово для того, щоб розшукати людей, які зникли у зв’язку з із бойовими діями.

Якщо з вами не зв’язуються – це не означає, що запит ігнорують або про нього забули. Щойно орган влади отримує оновлену інформацію по статусу пошуку людини – одразу повідомлять близьких родичів. 

Коли я можу очікувати інформацію про людину, яку я розшукую?

Зважаючи на різну та непевну ситуацію в зоні бойових дій, назвати точний час відповіді, на жаль, неможливо. Як тільки у тих, до кого ви зверталися із заявою про зникнення особи, з’явиться про неї додаткова інформація – з вами обов’язково зв’яжуться. 

Яка різниця між «особою зниклою безвісти», «безвісно відсутньою» та «оголошеною померлою»?

Чинне законодавство розрізняє три статуси для осіб, інформація про місцезнаходження або доля яких невідома.

Статус «зниклий безвісти» з’явився в Україні у 2018 році із набранням чинності Законом України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти», «Безвісно відсутня» та «Оголошена померлою» визначені у Цивільному кодексі України.

Кожен з цих статусів спричиняє різні правові наслідки як для самої особи, для якої статус присвоєно, так і для її родичів. Зазвичай рішення про присвоєння відповідного статусу ухвалює суд. 

Правовий статус особи, що зникла безвісти

Статуси «Безвісно відсутня» та «Оголошена померлою»