Участь представників ННІ «УІПА» ХНУ ім. В.Н. Каразіна у міжнародному мережевому заході PNRM Ukraine

 

Представники ННІ «УІПА» та Управління міжнародних відносин ХНУ ім. В.Н. Каразіна 13 вересня 2024 року взяли активну участь в спеціальній сесії, що організували Netzwerk Wissenschaftsmanagement (Мережа менеджерів освіти і науки Німеччини) у співпраці з PNRM (ГО «Професійна мережа менеджерів освіти і науки України») на тему: “Freedom in a Nutshell: Ukrainian Experience. Freedom for new ideas in the time of war”  за підтримки проєкту DAAD – інтернаціоналізація Вищої освіти України.

На цій спеціальній сесії в рамках щорічної конференції “Für Freiheit in Krisenzeiten” учасники від PNRM ділилися з німецькими колегами досвідом українських менеджерів освіти і науки. Виступи охоплювали різні аспекти, але їх поєднувала спільна мета – показати важку, але плідну роботу українських університетів і науковців попри складні часи, виклики та напрямки в діяльності українських менеджерів науки і освіти.

Так, зокрема з доповідями виступили:

− Ганна Толстанова, КНУ ім. Тараса Шевченка – The resilience of PhD school management in time of constant reform and the war in Ukraine;

− Олександр Хижняк, Вільний університет Амстердама – Academic freedom, scientists-refugees from Ukraine;

− Оксана Баєр, Університет імені Альфреда Нобеля – Curriculum and academic freedom in the time of the war;

− Марина Васильєва та Роман Нестеренко ХНУ ім. В.Н. Каразіна – Science management in the education of young people: challenges and opportunities during the war in Ukraine;

− Наталія Куцмус, Поліський національний університет та Інна Семененко, Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля – Gender, freedom and education in the era of war;

− Наталя Шалімова, Центральноукраїнський національний технічний університет та Вікторія Гура, КНУ ім. Тараса Шевченка – Quality assurance of study programs as an effective instrument of higher education improvement: freedom for new ideas in the time of war.

Конференція стала чудовим дискусійним простором для обговорення проблем менеджменту освіти та науки в Україні в умовах війни, обміну ідеями щодо їх подолання. Підсумком зустрічі став висновок про те, що система вищої освіти має бути вільною від будь-яких проявів дискримінації та забезпечувати освіту в атмосфері рівності та студентоцентризму, поваги до різноманітності та забезпечення прав людини.

Netzwerk Wissenschaftsmanagement нині налічує понад 500 членів по всій Німеччині, Австрії та Швейцарії.

PNRM, як головний та поки що молодий простір формування менеджерів освіти і науки України, попри складні часи активно розвивається та продовжує залучати нових членів до своєї спільноти, щоб з міжнародними колегами реагувати на виклики сьогодення у сфері освіти науки та інновацій світу.