Засідання студентського наукового гуртка при кафедрі ІПЄІМС УІПА

 

Студентський науковий гурток при кафедрі іншомовної підготовки, європейської інтеграції та міжнародного співробітництва Української інженерно-педагогічної академії продовжує свою діяльність з популяризації англійської мови серед здобувачів вищої освіти та залучення студентської молоді до активного наукового пошуку в галузі іноземних мов. Так, 17 березня відбулося чергове засідання гуртка на тему: «British English vs American English».

З ґрунтовною доповіддю та інформаційно насиченою презентацією виступила здобувачка вищої освіти групи ТХ-22 Єлизавета Кондратенко. Позитивної оцінки заслуговує широта та розмаїття опрацьованого та узагальненого здобувачкою фактологічного матеріалу з даної проблематики. Неабияку зацікавленість у слухачів викликали маловідомі цитати видатних діячів літератури, а також історичні факти щодо відмінностей британського та американського варіантів англійської мови. Зокрема, члени гуртка та гості заходу досі не знали про курйозний випадок, який Вінстон Черчилль згадував у своїх мемуарах. Одного разу під час надзвичайно важливих переговорів на міждержавному рівні, в ході яких мали бути прийняті рішення стосовно подальшої долі всього людства, виникло непорозуміння між представниками Великої Британії та США через дієслово to table, що має протилежні значення в британській та американській англійській. To table у британській версії мови означає «винести питання на обговорення», тоді як в американській – навпаки, «відкласти обговорення даної теми».

Фіналом зустрічі стало проведення захоплюючої вікторини, що надала здобувачам можливість перевірити свої знання щодо особливостей цих двох гілок англійської мови.

Щиро вітаємо Тимура Кольченко (гр. МТ-22мг) та Василя Чорного (гр. МС-22мг), які вибороли І місце; Юлію Тільну (гр. ДІТ-Ш22), яка посіла ІІ місце; Оксану Бабіч (гр. О-19) та Ельвіру Мірзагаєву (гр. О-19), які розділили ІІІ місце.

Переможців було нагороджено пам’ятними сертифікатами.

Варто додати, що, як виявилося, питання, які розглядалися на засіданні, дуже актуальні та мають дійсно нагальне значення особливо для здобувачів, які через об’єктивні обставини були змушені виїхати за кордон. Після офіційної частини зустрічі учасники ще довго не бажали розходитися, аж доки не почули від керівника гуртка, доктора педагогічних наук, професора кафедри Шумського Олександра Леонідовича розгорнуті відповіді на безліч важливих для них запитань. Зокрема, стосовно того, яким чином можна якомога скоріше оволодіти не лише максимально спрощеною розмовною англійською мовою (так званою «Pigeon English»), але й навчитися фонетично, граматично та стилістично правильно висловлювати свої думки високим стилем мови, щоб у світі українців сприймали не лише як незламну, але й як висококультурну націю. Для здобувачів же, які залишилися в Україні, за їхніми словами, це також стало приводом для того, щоб серйозно замислитися над чистотою власної англійської мови, оскільки саме їм спільно з усіма цивілізованими країнами доведеться відбудовувати нашу Батьківщину після війни.