Пішов з життя видатний науковець УІПА, професор доктор фізико-математичних наук Олег Миколайович Литвин

 

Із сумом повідомляємо, 30 грудня 2023 року помер видатний вчений, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, провідний фахівець в області математичного моделювання та обчислювальної математики, засновник наукової школи з теорії наближення функцій багатьох змінних, професор кафедри інформаційних комп’ютерних технологій і математики Української інженерно-педагогічної академії, доктор фізико-математичних наук Олег Миколайович Литвин.

Олег Миколайович працював в УІПА з 1980 року, 15 років пропрацював на кафедрі вищої математики, у 1989 році захистив докторську дисертацію на тему «Інтерлінація функцій» на вченій раді Київського національного університету імені Тараса Шевченка. У 1992 році отримав вчене звання професора по кафедрі вищої математики, а у 1995 році очолив кафедру прикладної математики. Олег Миколайович керував викладацьким складом кафедри прикладної математики 24 роки. За цей час всі перемоги Олега Миколайовича, його здобутки, ставали складовою успіху Української інженерно-педагогічної академії. А їх у професора Литвина було чимало:

− У 1997 році за сумлінну працю він був нагороджений нагрудним знаком Міністерства освіти та науки України «Відмінник освіти України».

− Був лауреатом премії ім. В.М. Глушкова президії НАН України за 2005 р. та обласної премії М.В. Остроградського за 2005 р.

− За плідну наукову діяльність та значні наукові досягнення у 2009 році був нагороджений Міністерством освіти і науки України почесним знаком «За наукові досягнення».

− Указом Президента України від 30 листопада 2009 р. № 979/2009 було надано звання лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки.

− Отримував Державну стипендію, призначену для видатних вчених України.

− Був членом спеціалізованої Вченої ради з захисту кандидатських дисертацій, членом наукової ради Міністерства освіти і науки України «Інформатика та кібернетика».

Олег Миколайович створив наукову школу з теорії наближення функцій багатьох змінних. Під його керівництвом було підготовлено і захищено 3 докторські та більше 20 кандидатських робіт.

Олег Миколайович був постійним учасником міжнародних конгресів, симпозіумів та конференцій, написав більше 500 наукових праць, це і монографії (в т. ч. монографія у видавництві Springer), статті в науково-метричних базах Scopus та Web of Science та у фахових виданнях України, патенти на винаходи. Така самовіддана праця сприяла іміджу академії.

Колектив академії приносить щирі співчуття рідним та близьким Олега Миколайовича!

Світла пам’ять ВЕЛИКОМУ НАУКОВЦЮ, ВЕЛИКІЙ ЛЮДИНІ!