28 квітня в Україні – День охорони праці

 

Щороку 28 квiтня в Україні ми відзначаємо Всесвiтнiй день охорони працi, віповiдно до Указу Президента Украiни вiд 18.08.2006 № 685/2006.

Право на працю у безпечних та здорових умовах працi закрiплено конститyцiєю України, день охорони працi в Україні запроваджено з метою привернення уваги суспiльства, органiв державноi влади, суб’єктiв господарювання до питань охорони працi, запобiгання нещасним випадкам на виробництвi та професiйним захворюванням в Україні.

Мiжнародною органiзацiєю працi запроваджено провести Всесвiтнiй день охорони працi у 202З poці пiд девiзом «Безпечне та здорове робоче середовище – основний принцип та право на роботі» (A Safe and healthy working environment as a fundamental principle and right at work).

З початком повномасштабного росiйського вторгнення в Україну питання безпеки працi набуло нового значення. Тисячi пiдприємств продовжують функціонувати, незважаючи на додатковi щоденнi ризики та випробування. Органiзувати охорону працi в умовах воєнного стану – надскладне щоденне завдання, до виконання якого потрiбно пiдготуватися належним чином. Україна несе великi втрати в цiй вiйнi i цi втрати збiльшуються, у тому числi внаслiдок загибелi працiвникiв на робочих мiсцях.

Так, у 2022 роцi пiд час виконання трудових обов’язкiв на виробництвi постраждало 3065 працiвникiв, у тому числi 520 працiвникiв – зi смертельним наслідком. При цьому, безпосередньо внаслiдок воєнних дiй (ракетні, повітряні удари та дії вибухових предметiв) пiд час виконання трудових обов’язкiв на виробництвi постраждало 711 працiвникiв, з яких 252 особи зi смертельним наслідком.

Наразi Держпраці використовує всі можливі засоби для поширення інформації з питань організації безпечних умов праці. Відповіді на найбільш запитувані питання розмiщуються на офiцiйному вебсайтi Держпраці, на iнформацiйному порталі pratsia.in.ua та на сторінках у соцiальних мережах, перезавантажено сервіс онлайн консультацiй «iнтерактивний iнспектор» тощо. Також на iнформацiйному порталі розмiщено рекомендацiї, як працювати безпечно в умовах вiйни.

Окрім того, з метою органiзацiї проведення заходiв з вiдзначення Дня охорони працi в Україні МОН пропонує 28 квітня всім охочим долучитись до вшанування пам’яті працівників, які загинули на виробництвi в мирний час та пiд час воєнного стану.