Відбулось засідання студентського наукового гуртка при кафедрі ХТЛПД УІПА

На кафедрі харчових технологій, легкої промисловості і дизайну Української інженерно-педагогічної академії відбулось засідання студентського наукового гуртка, у роботі якого взяли участь викладачі д.тех.н, проф. Цихановська І. В., д.пед.н., проф. Лазарєва Т. А. та к.пед.н., доц. Благий О. С.

За секцією «Nanotechnology» – використання ультратонких порошків природних мінералів та вторинних продуктів переробки олійних культур у харчових технологіях», керівником якої є д.тех.н., проф. Цихановська І.В. здобувачами проведено дослідження у напрямах:

1. Генномодифіковані харчові продукти – Шевченко Данило (гр. ДІТ-ПОХ22 мг).

2. Удосконалення технології хліба з пшеничного борошна з використанням високодисперсних порошкових інгредієнтів із зернових та олійних культур – Ніколенко Наталія (гр. ДІТ-ПОХ22 мг).

3. Вітамінно-мінеральний комплекс борошна з екструдованого ядра насіння соняшника (БЕЯНС) – Одамірок Анастасія, гр. ДІТ-ПОХ21млб.

4. Інноваційний сировинний інгредієнт в технології борошняних кондитерських виробів – Оліярник Вікторія, гр. ДІТ-ПОХ21млб.

5. Вплив наночастинок двовалентного та тривалентного оксиду заліза на захист насіння льону від мікробного псування – Ковильов Деніс, гр. ДІТ-ПОХ21млб.

Секцією «Здоров’язбережувальні харчові технології» керує д.пед.н., проф. Лазарєва Т.А. Метою роботи секції є усвідомлення принципів оздоровчого харчування, сучасних теоретичних та практичних уявлень щодо значення функціональних інгредієнтів та продуктів оздоровчого призначення у підтримці здоров’я людини, дослідження особливостей оздоровчого харчування різних категорій населення, розроблення бізнес-планів впровадження інноваційних харчових технологій у заклади ресторанних господарств.

Результатами роботи цієї секції стала участь здобувачів у проведенні досліджень, публікації тез доповідей на конференціях, презентацій результатів наукової роботи.

Активну участь в роботі секції брали здобувачі 2 курсу ДІТ-ПОХ21, ДІТ-ПОХ21млб:

Минка Алевтина – «Технологія страв з використанням сировини з антиоксидантними властивостями у харчуванні населення на період військового часу»; «Бізнес-план відкриття кафе «Азур».

Гречишнікова Анна – «Технологія страв з використанням дикорослої сировини у лікувально-профілактичному (антистресовому) харчуванні населення»; «Бізнес-план відкриття пекарні».

Хартфілія Валерія – «3-D технології приготування солодких страв»; Бізнес-план відкриття кав’ярні».

Шаповалова Аліна – «Використання бузини для приготування страв у лікувально-профілактичному харчуванні»; «Бізнес-план відкриття пекарні «Крамниця смаку».

Данільченко Катерина – «Бізнес-план відкриття міні-пекарні».

Резніченко Дмитро – «Бізнес-план відкриття кав’ярні «Kava-lava».

Шестопалова Ангеліна – «Бізнес-план відкриття кафе «Minimal».

Мезей Любомир – «Бізнес-план відкриття суші-бару».

Ганус В’ячеслав – «Бізнес-план відкриття ресторану «Лелека».

За результатами роботи секції «Основи дієтичного харчування», якою керує к.пед.н., доц. Благий О.С. здобувачами підготовлено презентації та тези доповідей на LVІ Всеукраїнську науково-практичну конференцію науково-педагогічних працівників, науковців та аспірантів «Освіта та наука для відновлення країни», Харків: УІПА, травень 2023 р.:

Гречишнікова Анна – Використання підсолоджувачів у дієтичному харчуванні.

Данільченко Катерина – Вплив харчування на детоксикацію організму.

Шаповалова Аліна – Роль мікробіому при кишково-шлункових захворюваннях.

Шестопалова Ангеліна – Вплив інтервального голодування на організм людини.

Хартфілія Валерія – Курага у дієтичному харчуванні.

Організація та проведення викладачами кафедри спільних наукових досліджень за участю здобувачів сприяє поглибленню їх знань з дисциплін, що вивчаються, створює умови для розвитку наукового мислення і аналітичних здібностей, формує навички дослідницької роботи, розширює кругозір та ерудицію здобувачів.