Кафедра КТРСГН провела виховний захід пам’яті Чорнобильської трагедії

 

Вшановуючи героїзм персоналу ЧАЕС, пожежників, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії, кафедра краєзнавчо-туристичної роботи, соціальних і гуманітарних наук провела 26 квітня, у день річниці цієї страшної техногенної катастрофи, виховний захід для студентства. Також 26 квітня відзначають й Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф.

На заході студентству академії розповіли страшну історію того дня: 36 років тому, 26 квітня 1986 року, на Чорнобильській АЕС сталася найбільша в історії ядерної енергетики техногенна катастрофа, унаслідок якої величезна кількість радіоактивних речовин потрапила в атмосферу.

Аварія сильно підірвала довіру громадськості до ядерної енергетики. З 1986 по 2002 рік у світі не було побудовано жодної атомної електростанції.

Щоб запобігти подібним аваріям у майбутньому, наприкінці 1986 року четвертий реактор накрили спеціальним саркофагом і Чорнобильську АЕС знову ввели в експлуатацію. У наступні роки через великі пожежі відключили решту реакторів. 2019 року над станцією запустили новий саркофаг, оскільки старий був уже непридатний.

Сьогодні ми вшановуємо героїзм персоналу ЧАЕС, пожежників, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії. Висловлюємо щирі слова подяки всім, хто ціною власного життя та здоров’я, без вагань та роздумів ступив назустріч смертоносному лиху, щоб зберегти життя мільйонів людей не лише в нашій державі, а й на всій планеті.

Ми схиляємо голови перед пам’яттю тих, хто загинув у цій боротьбі, і закликаємо зберігати пам’ять Чорнобиля і вшанувати мужність тих ліквідаторів, які живуть сьогодні поряд з нами.

24 лютого 2022 року ЧАЕС окупували російські загарбники. Майже 36 днів Чорнобильська зона потерпала від мародерських та руйнівних дій. Окупанти вивезли унікальну радіологічну лабораторію, полонили захисників ЧАЕС та примушували персонал працювати в умовах надмірного опромінення. Електростанція 5 діб не отримувала зовнішнє живлення, необхідне для безпечного зберігання відпрацьованого палива.

Упевнені в тому, що Україна вдруге успішно подолає катастрофу, спричинену наслідками російської окупації Чорнобильської зони.