День боротьби за права кримськотатарського народу

 

Саме сьогодні, 18 травня, щорічно ми вшановуємо пам’ять жертв кримськотатарського народу, постраждалого від радянської влади. Саме цього дня у 1944 року, вже у звільненому від німецьких військ Криму, НКВС розпочало іншу операцію – примусове виселення кримських татар з їх рідної землі до віддалених районів Сибіру та Середньої Азії.

Як зазвичай підступно рано-вранці, з 3-ої години ранку та протягом наступних декількох днів до 20 травня, зі своїх домівок було вигнано 180 014 кримських татар. Протягом року до завершення війни від голоду, хвороб та виснаження загинуло понад 30 тисяч депортованих.

Через 70 років, через анексію та тимчасову окупацію Кримського півострова російською федерацією з 2014 року, історія повторилася. Тисячі наших співвітчизників – кримських татар і етнічних українців через безпосередню загрозу їхньому життю знову змущені були покинути рідні домівки. Всі ці роки російська окупаційна влада проводить репресивну політику залякування, психологічного тиску, ув’язнення, безслідного зникнення кримських татар.

Саме тому 18 травня офіційно визнано Днем боротьби за права кримськотатарського народу.

Сьогодні, у 80 роковини депортації ми вшановуємо пам’ять всіх постраждалих від дій злочинних режимів

Пам’ятаємо!..

Продовжуємо боротьбу за свободу та незалежність!