Робоча поїздка проректорки УІПА до Університету Мендаля (Чехія) у рамках проєкту Transnational Academic Knowledge-Sharing (ТАК)

 

Проректорка з науково-педагогічної роботи Української інженерно-педагогічної академії професор Марина ВАСИЛЬЄВА взяла участь у тренінговій програмі «Як ефективно спілкуватися в дослідженні та навчанні на міжнародному рівні» в рамках проєкту Transnational Academic Knowledge-Sharing (ТАК) за підтримки Чеської агенції розвитку у рамках проєкту «Міжвузівське науково-педагогічне співробітництво з акцентом на трансфер чеських ноу-хау в галузі управління вищою освітою, співробітництво у сфері наукових публікацій, науково-академічної співпраці». Проєкт здійснюється під егідою Міністерства Закордонних справ Чехії на базі Університету Мендаля м. Брно, Чехія. Програма реалізовувалася в гібридному форматі. Онлайн компонент проходив з 4 вересня по 6 жовтня у, що дозволило взяти участь у програмі віддалено. Ця частина тренінгу охоплювала різні аспекти міжнародної комунікації, сприяючи поглибленню розуміння її принципів і застосувань. Робоча поїздка, як підсумок впровадження програми, відбувалася з 14 по 21 жовтня.

Відповідно до програми стажування 15 менеджерів та академічних працівників регіональних закладів вищої освіти України (Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Національного університету «Чернігівська політехніка», Поліського національного університету (м. Житомир), Східноукраїнського національного університету імені В. Даля, Української інженерно-педагогічної академії, Центральноукраїнського національного технічного університету (м. Кропивницький) зустрілися з чеськими колегами і обговорили сучасні виклики і тренди в міжнародній науковій комунікації. Залучення до участі представниці Української інженерно-педагогічної академії в програмі відбулося завдяки співпраці з Всеукраїнською громадською організацією «Професійна мережа дослідників та менеджерів вищої освіти в Україні» (PNRM).

Стажування відбувалося в межах International Week 2023 в Університеті Менделя, учасниками якого стали представники академічної спільноти різних країн і континентів. Під час панельної дискусії обговорювалися питання з забезпечення академічної мобільності в університетах Чехії. Цікавим був досвід з вироблення й реалізації стратегії інтернаціоналізації факультету бізнесу і економіки університету Менделя, який представила Martina Rašticová (Ph.D., Vice Dean for Internationalisation and Public Relations, Head of Research Team Smart Society Chair of COST Action CA21107 DIGI-net). Під час організованої зустрічі з консулом України в Брні було піднято питання щодо проблем з адаптації українських науковців і студентів до діяльності в закладах вищої освіти Чехії і шляхів подолання цих проблем. Продовженням стала організована Наталією Ткаленко дискусія на тему «Покращення комунікації в академічному середовищі» і зустрічі з представниками організацій, які опікуються проблемами підвищення ефективності наукової діяльності.

Окремий інтерес представляли воркшопи з реалізації проєктів COST, під час яких чеські колеги поділилися власним досвідом і пропозиціями щодо подальшої співпраці.

Активна взаємодія представників закладів вищої освіти України з різних областей з чеськими колегами відбувалася в позитивній, емоційно насиченій атмосфері. Екскурсія по кампусу і Ботанічному саду Університету Менделя, «кава з деканом факультету», участь у Міжнародному ринку з іноземними студентами, екскурсія до замку м. Ледніце з відвідуванням факультету садівництва дозволили ознайомитися з організацією позанавчальної діяльності зі студентами. Тиждень роботи був неймовірно насичений корисною інформацію, новими знайомства та враженнями.

УІПА дякує організаторам за чудову організацію заходів та теплий прийом.