Вшановуємо пам’ять жертв Голокосту

 

Саме 27 січня у світі визнано Міжнародним днем вшанування пам’яті жертв Голокосту – пам’яті всіх закатованих невинних жертв, пам’яті одного з найстрашніших та найтрагічніших злочинів у світовій історії.

Ця дата офіційно встановлена рішенням Генеральної Асамблеї ООН 1 листопада 2005 року, а вперше відзначили цей день наступного року – 2006. Обрана вона не випадково: саме цього дня у 1945 році солдати 1-го Українського фронту визволили в’язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі. За час існування цього концтабору в ньому загинуло, за різними оцінками, від 1,5 до 2,2 млн людей.

«Голокост, що призвів до винищування однієї третини євреїв і незліченних жертв з числа представників інших меншин, буде завжди служити всім народам застереженням про небезпеки, що таять у собі ненависть, фанатизм, расизм і упередженість», – йдеться в резолюції Генасамблеї ООН.

А сьогодні саме українці переживають цю страшну трагедію через вторгнення військ рф в Україну. Факт геноциду українського народу російськими військами вже офіційно визнаний рядом європейських держав. Розслідування щодо виявлення доказів геноциду й досі ведеться низкою міжнародних комісій і структур. 

Вічна пам’ять всім невинним жертвам!..