Для здобувачів освітніх програм «Професійна освіта (Харчові технології)» (магістерський рівень), «Професійна освіта (Харчові технології)» (початковий-короткий цикл та бакалаврський рівень) спеціальності 015 Професійна освіта (015.37 Аграрне виробництво, переробка сільськогосподарської продукції та харчові технології) 21 лютого в онлайн-форматі відбулася лекція на тему «Особливості сучасного обладнання харчової галузі».
Лекцію провів д. т. н., професор Рябчиков Микола Львович з Луцького національного технічного університету, м. Луцьк.
Під час лекції здобувачі ознайомилися з рівнем розвитку харчової промисловості, досягненнями в галузі створення нових технологій і обладнання. Зокрема, розглянуто загальні відомості про:
- обладнання харчових виробництв;
- матеріали з нормативної бази, стандартизації та сертифікації обладнання;
- типові робочі органи для обробки харчових продуктів;
- обладнання для підготовки сировини до основних технологічних операцій;
- обладнання для механічної переробки сировини і напівфабрикатів з’єднанням;
- обладнання для механічної переробки сировини і напівфабрикатів формуванням;
- обладнання для проведення теплових, масообмінних, мікробіологічних процесів;
- обладнання для теплового та електрофізичного оброблення харчової сировини та напівфабрикатів;
- обладнання для оброблення розчинів харчових продуктів мембранними методами.
У лекції значна увага була приділена пріоритетним напрямам в розвитку харчової та переробної промисловості України. Зокрема:
- підвищенню якості вироблюваних продуктів з одночасним збільшенням їх обсягів та асортименту;
- практичному розв’язанню завдань, пов’язаних з реалізацією цих напрямів, що, в першу чергу, ґрунтується на технологічному рівні виробництва і його технічної складової.
Фахівці з цієї галузі повинні мати знання і уміння інженерного рівня: технологічне обладнання галузі, конструювання обладнання харчових виробництв, моделювання технологічних систем, основи наукових досліджень, інформаційні технології проєктування.
Наприкінці лекції запрошений лектор обґрунтував важливість якісної підготовки фахівців з цієї галузі, які повинні мати знання і уміння інженерного рівня: технологічне обладнання галузі, конструювання обладнання харчових виробництв, моделювання технологічних систем, основи наукових досліджень, інформаційні технології проєктування. А також лектор відповів на запитання учасників онлайн-зустрічі.