УІПА вшановує: Міжнародний день звільнення в’язнiв фашистських концтаборів

 

Бухенвальд, Дахау, Аушвіц-Біркенау, Освенцим, Терезин, Маутхаузен та Лінц-3… Цей перелік можна ще довго продовжувати… Жахливий злочин проти людини й людяності. Знущання, катування, моріння голодом та убивства – ось що було поставлено на потік у цих катівнях.

Саме у цей день, 11 квітня 1945 року, в’язні одного з найбільших німецьких концентраційних таборів, – Бухенвальду, – здійняли повстання. Понад 21 тисячу ув’язнених, включаючи 914 дітей, були врятовані від знищення. І з того часу весь світ відзначає цю дату як «Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів».

На 15 січня 1945 року в німецьких концтаборах перебувало 714 211 ув’язнених (511 537 чоловіків і 202 647 жінок). Загалом же нацисти збудували – тільки вдумайтесь! – 14 033 концтабори…

Для нашої академії цей день завжди був особливо важливим та щемливим, бо у нас працював колишній в’язень 4-рьох фашистських концтаборів, антифашистський діяч, голова Харківської обласної ради борців антифашистського опору, почесний громадянин міста Харкова, вчений в галузі технології та складання процесів в машинобудуванні, найстаріший викладач, професор академії, який майже 60 років свого життя віддав сумлінній праці в УІПА та її студентству, яке він неймовірно любив і завжди казав про це. Він пішов з життя кілька років тому, але пам’ять про нього та його історії, розповіді людини, яка пройшла крізь це пекло, назавжди закарбувались в нас.

Ми пам’ятаємо!..