Новий почесний доктор в УІПА

 

Присвоєно звання Почесного доктора Української інженерно-педагогічної академії дипломованому педагогу, соціальному робітнику, психотерапевту пані Гертруд Марії Мойзер (Німеччина).

Згідно з рішенням Вченої ради (протокол №9 від 30 січня 2020 року) пані Гертруд М. Мойзер (Mrs. Gertrud M. MEUSER), Німеччина, обрана Почесним доктором Української інженерно-педагогічної академії (Doctor Honoris Causa, Dr.h.c) і їй вручено Диплом Почесного доктора Української інженерно-педагогічної академії  ДПД №001/2020.

Предмет досліджень пані Г. Мойзер: освіта в літньому віці. Освітні та навчальні можливості людей у притулках для старих у сільській місцевості. Наукові дані, які отримані пані Г. Мойзер, є результатом міждисциплінарних досліджень в галузі педагогічних, економічних, медичних та соціальних наук.

Авторка спромоглася використати основні положення гералогії – науки про отримання освіти в літньому віці – для обґрунтування і практичного застосування теоретичних принципів гералогії для оцінки освітніх та навчальних можливостей людей у притулках для старих у сільській місцевості з урахуванням демографічних змін на прикладі німецького суспільства кінця ХХ – початку ХХΙ століття.

Дослідження проводились на факультеті політичних та соціальних наук Вільного університету Берліну. В той же час у процесі тривалого співробітництва з Українською інженерно-педагогічною академією в галузі педагогіки та професійної освіти пані Г. Мойзер отримано суттєві наукові результати. Ці здобутки було використано в академії при розробці бакалаврських та магістерських навчальних планів і програм з педагогіки та інклюзивної освіти за освітньою програмою «Освітні, педагогічні науки» для підготовки іноземних та українських студентів як майбутніх викладачів, що можуть враховувати освітні особливості літніх людей при отриманні освіти в притулках для старих.

Отримані пані Г. Мойзер наукові і практичні результати, які вже частково пройшли апробацію в Україні, є актуальними для України як найбільшої східноєвропейської держави. Планується продовжування спільних з науковцями Української інженерно-педагогічної академії досліджень та впроваджування їх результатів в Україні.