Дослідження освітніх систем України і Німеччини під час навчального візиту студентів УІПА в рамках ERASMUS+ проєкту PAGOSTE до University of Konstanz

 

Днями студентки Української інженерно-педагогічної академії Власова Вероніка гр. ДІТ-Ш21 та Рябих Анна гр. ДМП-М21-2млб повернулись з навчального візиту до Університету Констанцу, Німеччина, який проходив у рамках реалізації ERASMUS+ проєкту PAGOSTE. І сьогодні ми робимо новину у трошки незвичному для нас форматі – у форматі вражень безпосередньо від самих студенток. Тож: 

Привіт! Сьогодні ми хочемо розповісти та поділитися незабутніми враженнями свого навчального візиту до Університету Констанцу у Німеччині.

Наша команда складалася з 8 учасників-студентів ЗВО України та куратора, пані Оксани Мельник, наукової співробітниці кафедри бізнес та економічної освіти Universität Konstanz, яка керувала нами та допомагала впродовж цих двох тижнів.

Основним завданням візиту було проаналізувати систему освіти в Німеччині, виявити сильні та слабкі сторони, перейняти досвід іноземних викладачів для того, щоб знайти рішення для покращення нашої української системи освіти. Упродовж відрядження нам було необхідно зробити і представити у вигляді презентації низьку реформ для покращення освіти в Україні. Ми працювали в невеличких командах по дві людини (партнер був обраний рандомно). Таких команд було лише чотири, але абсолютно в кожної були свої оригінальні думки і ідеї.

Місто, в якому ми перебували, захоплює своєю красою. Констанц знаходиться на березі великого Боденського озера і має кордон зі Швейцарією. На вихідних ми ходили на екскурсію містом і навіть не помітили, як опинилися за кордоном. Все через те, що Швейцарія не має кордону з Німеччиною, тому зрозуміти, що ти в іншій країні можна лише по написам і цінам у франках. Вода в озері настільки чиста, що можна розгледіти маленьких рибок на дні.

Розміри університету просто вражають. Площа університету займає 90 000 м2. Саме тому, змінюючи авдиторії і корпуси дуже легко заблукати. За два тижні візиту ми лише трошки почали орієнтуватися по мапі. Заклад обладнаний великою бібліотекою, яка займає один із корпусів під літерою «В». В бібліотеці знаходиться більше двох мільйонів різноманітних книг, є кімнати для роботи в групах, для індивідуальної роботи, зони відпочинку.

Також наявна велика їдальня, вікна якої виходять на озеро і маленьке селище Егг. В університеті дуже піклуються про своїх студентів та робітників. Їжа в цій їдальні дуже якісна, смачна та проходить всі рівні перевірки. Також хочеться відзначити, що в Німеччині дуже піклуються про навколишнє середовище, тому у коридорах університету можна помітити смітники для сортування. Купляючи будь-який напій ви отримаєте пластиковий стаканчик, який можна використовувати багаторазово і здати у спеціальному автоматі у разі втрати необхідності.

Кожний корпус університету має свою літеру англійської абетки, це допомагає швидше знайти необхідне приміщення. В одному із корпусів є невеличкий музей, де можна подивитися на різноманітних комах, ящірок чи опудалів тварин. Нам здається це чудовим варіантом відпочити або перечекати «вікно» між парами. В головному корпусі під літерою «А» часто проводяться вікторини, різноманітні благодійні ярмарки. Зазвичай після важкого робочого дня там збираються студенти для того, щоб пограти на піаніно, нам здається це чудовим способом відпочити та перезарядитися для наступного трудового дня.

Практично кожна авдиторія обладнана сучасною технікою, що допомагає викладачам представляти свій предмет здобувачам освіти якомога краще.

Одним із найцікавіших завдань навчального візиту було відвідання п’ятьох лекцій для того, щоб поглибитися у власне дослідження і подивитися на прикладі, як проводяться пари в Німеччині. З власного досвіду можемо сказати, що заняття проводяться в більш релаксуючій манері, але вони більш продуктивні. Інформації на лекції дається менше, наводяться приклади застосування здобутих знань. Навіть на лекціях застосовується робота в групах, робота в парах, індивідуальна робота. Це не тільки цікаво, а й допомагає соціалізуватися. Таким чином ви пізнаєте один одного краще, спілкуєтеся, а це дуже важливо у сучасному житті.

Крім відвідування лекцій кожного дня для нас проводилися обов’язкові зустрічі, на яких ми занурювалися у німецьку систему освіти, вивчали її особливості і відмінності від звичної нам української освіти, на яких ми аналізували і виокремлювали позитивні і негативні сторони. Хочеться відзначити, що в нас були не тільки формальні зустрічі, також в нас було декілька спільних вечерь з викладачами, на яких ми могли спілкуватися на вільні теми, таким чином, ми більш знайомилися один з одним.

Наша насичена навчальна і культурна програма була реалізована в рамках виконання Українською інженерно-педагогічною академією Erasmus+ проєкту PAGOSTE (609536-EPP-1-2019-1-DE-EPPKA2-CBHE-SP) «Нові механізми управління на основі партнерства та стандартизації підготовки викладачів професійної освіти в Україні».

Цей навчальний візит став для нас, студентів УІПА, КНЕУ ім. В. Гетьмана, НТУ та ПУНПУ ім. Ушинського, справжнім відкриттям нових горизонтів у підготовці нас як майбутніх професіоналів і викладачів професійної освіти. Проведення дослідження дало змогу проаналізувати, чому Європейські фахівці більш кваліфіковані в сучасному світі і зацікавлені у своїй професійній діяльності. Звісно, ми добре потренували знання англійської, а хтось і німецької мов.

Тепер ми дуже мотивовані змінити саме нашу українську систему освіти в кращу сторону, і в нас все вийде!