Яким буде НМТ у 2023 році: головні тези

 

Міністерство освіти і науки України 20 січня провело брифінг, де було представлено модель вступу, яка дасть змогу забезпечити організацію і проведення вступної кампанії у 2023 році.

Національний мультипредметний тест (НМТ) міститиме три блоки завдань, два з яких – обов’язкові, а третій – на вибір вступника.

Обов’язкові навчальні предмети:

− українська мова;

− математика.

На вибір:

− історія України;

− одна з іноземних мов (англійська, німецька, французька або іспанська);

− біологія;

− хімія;

− фізика.

Предмет, тестування з якого вступник бажатиме пройти на вибір, зазначатиметься під час реєстрації для участі в НМТ.

З огляду забезпечення безпеки учасників, НМТ проходитиме в один день. Тестування триватиме 180 хвилин, на кожний блок відведено по 60 хвилин.

Як вже писали, реєстрація для участі в тестуванні проходитиме у квітні. Наразі передбачено проведення двох сесій НМТ: основної і додаткової.

Як і в минулому році, НМТ відбуватиметься в спеціально обладнаних комп’ютерних аудиторіях закладів освіти – тимчасових екзаменаційних центрах (ТЕЦ), створених у населених пунктах як в Україні, так і за її межами.

Учасники зможуть самостійно обрати третій предмет НМТ. Він буде універсальним, тобто абітурієнт зможе вступити на будь-яку спеціальність із тим предметом, який він обрав. Утім для вступу на різні спеціальності до результатів НМТ буде застосовано різні коефіцієнти.

Не пізніше травня команда УЦОЯО підготує демонстраційні варіанти всіх блоків НМТ

Замість результатів НМТ 2023 року можна буде скористатися результатами НМТ 2022 року або результатами ЗНО 2021 чи 2020 року.