Учасники проєктної команди УІПА Erasmus+ проєкту CRED4TEACH взяли участь у тренінгу в Університеті Анадулу (Туреччина)

 

У період з 10 по 12 січня учасники проєктної команди від Української інженерно-педагогічної академії Erasmus+ проєкту CRED4TEACH проректор з наукової роботи, професор, д.т.н. Олександр Володимирович КУПРІЯНОВ, професор кафедри інформаційних комп’ютерних технологій і математики, д.пед.н. Тетяна Сергіївна БОНДАРЕНКО та доцент кафедри харчових технологій, легкої промисловості і дизайну, к.пед.н. Денис Володимирович БОРИСЕНКО здійснили робочу поїздку до Університету Анадулу  (м. Ескішехір, Туреччина) та взяли участь у тренінгу «Як стати дизайнером MOOC».

В рамках візиту були проведені такі заходи.

Зустріч з керівником відділу дистанційної освіти Університет Анадолу факультету відкритої освіти Ченгіз Хакан Айдіном. В рамках зустрічі була проведена презентація та обговорення таких тем:

− педагогічні передумови розробки MOOC;

− дизайн та вимоги до створення змісту курсу;

− інтеграції MOOC у формальні курси та програми;

− принципи проєктування та розроблення MOOC.

А також співробітники університету Анадулу провели екскурсію та показали матеріальне забезпечення для створення MOOC. А саме, справжню кіностудію, де проводиться запис лекцій за допомогою професійного обладнання. Студія монтування та редагування відеолекцій також обладнана професійним обладнанням та спеціальним програмним забезпечення. В університеті є спеціально обладнана студія озвучування електронних книг, яка обладнана спеціальною технікою, а також відділ для створення електронних книжок. Окремо вразили міні-студії для проведення дистанційних лекцій, які оснащені сучасною комп’ютерною та відеотехнікою, а також спеціальним програмним забезпеченням для проведення онлайн-занять. У відділах працюють фахівці та обслуговуючий персонал, кількість працівників від 30 до 60 осіб у кожному відділі.

Другий день візиту був присвячений роботі в групах на тему «MOOC Idea Development Template», де представники всіх закладів освіти працювали над питаннями тематики курсів, цільових груп MOOC, тривалістю курсу, завдань та результатів, а також питаннями сертифікації за пройдене навчання з використанням MOOC. Також представник університету Аберти (Португалія) Діого Касанава провів онлайн-лекцію на тему «MOOCS and Formal Courses and Programs».

Третій день зустрічі був присвячений презентації ідей від кожного навчального закладу щодо дизайну свого MOOC. Професор Ченгіз Хакан Айдін надав свої поради та рекомендації щодо створення ефективного онлайн-курсу, а також застосування необхідних технік для створення відеоконтенту.

У рамках робочого візиту викладачі також мали можливість ознайомитися із визначними місцями та цікавинками Ескішехіра: старе місто, турецькі мечеті та місцевий музей і звичайно, особливі турецькі солодощі.