Представники УІПА – учасники воркшопу проєкту DAAD THEA Ukraine X в Університеті прикладних наук міста Мюнстер (Німеччина)

 

Представники Української інженерно-педагогічної академії, керівниця групи з наукової діяльності, доцент кафедри автоматизації, метрології та енергоефективних технологій Ганна ГРІНЧЕНКО та керівник постійно діючої робочої групи з інтернаціоналізації та проєктної діяльності, старший викладач кафедри педагогіки, методики та менеджменту освіти Роман НЕСТЕРЕНКО взяли участь в THEA Ukraine X Kick Off Workshop в рамках проєкту DAAD «Multiplication Training for Higher Education Administrators in Ukraine». Організатор: FH Münster University of Applied Sciences за підтримки German Academic Exchange Service (DAAD) м. Мюнстер, Німеччина.

Пані Ганна ГРІНЧЕНКО була відібрана до ІІІ когорти проєкту THEA Ukraine X в якості учасника зі своїм мікропроєктом з навчання інтернаціоналізації здобувачів третього рівня вищої освіти в УІПА, а пан Роман НЕСТЕРЕНКО був запрошений як експерт з інтернаціоналізації ЗВО та окрім УІПА представляв на воркшопі ГО «Професійна мережа менеджерів освіти і науки України» (PNRM). Також в якості запрошеного гостя до воркшопу долучилася доцент кафедри економіки та менеджменту УІПА та науковий співробітник Університету прикладних наук Вісмару (Німеччина) Анна ФОМЕНКО.

Відібраних 6 учасників програми THEA Ukraine X (Cohort III) є представниками таких українських ЗВО: Сумський державний університет, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Український католицький університет, Запорізький національний університет, Одеський національний політехнічний університет, Українська інженерно-педагогічна академія та Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка.

У воркшопі брали участь представники когорти III THEA Ukraine X, тандем-тренери та партнери проєкту, а також представники Університету прикладних наук Мюнстера та інших німецьких установ у секторі вищої освіти. Окрім дидактичних навичок концептуалізації навчання були розглянуті питання на тему «Українська вища освіта та інтернаціоналізація в часи змін».

Зустріч усіх учасників програми THEA Ukraine X у Мюнстері мала надзвичайно насичену програму. Нова когорта отримала величезний теоретичний та практичний досвід із проведення тренінгів від найдосвідченіших фахівців у цій галузі. Зокрема, цінними були виступи Костянтина Кириченка, помічника ректора з міжнародної діяльності, начальника управління міжнародного співробітництва СумДУ, Katja Thevs та Dr. Gisela Zimmermann, які представили можливості програми DAAD для українських ЗВО. Винятково корисним був виступ на тему Didactic Training: Designing Interactive Workshops від Miné de Klerk, Higher Education & Digital Transformation Specialist.

Фінальною частиною дводенного воркшопу стали 5-хвилинні презентації проєктних ідей учасників третьої когорти, які реалізовуватимуться в українських університетах у формі пітчінгів.

Представлення проєктних ідей супроводжувалось активною дискусією, запитаннями організаторів, тренерів та учасників програми. Важливо зауважити, що до етапу презентації долучився президент Університету прикладних наук міста Мюнстер Prof. Dr. Frank Dellmann.

Учасники третьої когорти отримали нові завдання, які необхідно виконати до визначеного терміну і завантажити на платформу ILIAS для подальшої оцінки та впровадження проєктної ідеї.

Усі заходи програми воркшопу відбувалися в надзвичайно інтерактивній формі, що максимально згуртувало всіх учасників зустрічі.

Семінар був спрямований на підготовку мультиплікаційних тренінгів для українських менеджерів вищої освіти на теми інтернаціоналізації вищої освіти, інструментів забезпечення якості, діджиталізації, а також заходів з підтримки міжнародних партнерств та мереж.