Говоримо українською!

 

«Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову»                                                                                    

                                                                                      Ліна Костенко 

Державна мова об’єднує людей з різними особистими, класовими, етнічними інтересами, часом навіть протилежними, у єдине суспільство, злагоджений організм, здатний цілеспрямовано сконцентровувати свої фізичні й духовні ресурси. Тому кожен громадянин України зобов’язаний володіти державною мовою. Особливо актуальною є ця вимога для науково-педагогічних працівників і здобувачів вищої освіти,  адже саме науковий стиль мовлення, який є складовою державної української мови, презентує національні досягнення з різних галузей знань у світовому інформаційному просторі.

           Усебічний розвиток української мови відповідає вимогам Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», а також Рішенню Конституційного Суду України від 14.07.2021.

          Мовне питання використовується державою-терористом у риториці щодо мотивів її збройної агресії. Агресор вбиває не лише наших людей, нищить не лише наші міста і села, але й нівечить культуру, мистецтво, слово.  В умовах тимчасової окупації росією територій України питання зміцнення державного статусу та підвищення престижності української мови через забезпечення її всебічного розвитку і функціонування в усіх сферах суспільного життя безпосередньо пов’язане з питаннями національної безпеки.

Сьогодні як ніколи актуальними є слова Володимира Сосюри, який у часи Другої світової закликав: «Любіть Україну у сні й наяву, вишневу свою Україну, красу її, вічно живу і нову, і мову її соловʼїну».

Українська мова ˗ давня, могутня, глибинна. Вона закликає до боротьби, клекоче в ненависті до зла, несправедливості, насильства. «Нація повинна боронити свою мову більше, ніж свою територію», –  говорила Леся Українка. Тож бережімо красу й чистоту рідної мови! Нехай лунає вона на рідній землі чарівною музикою ще багато століть і тисячоліть! Говоримо українською!