ГРВІ: вбережи себе від хвороби

 

Чому ми хворіємо на гострі респіраторні вірусні інфекції?

Гострі респіраторні вірусні інфекції є найбільш поширеною хворобою людства і вражає людей у всіх країнах. Холодна погода сприяє поширенню вірусів, тому гострі респіраторні вірусні інфекції мають сезонний характер.

Симптоми, притаманні ГРВІ:

- раптове занедужання;

- головний біль;

- ломота у м’язах та суглобах;

- підвищена температура;

- біль у горлі;

- кашель;

- нежить тощо.

Як відбувається зараження респіраторною групою інфекцій?

Джерело інфекції – хворий з клінічно вираженою або безсимптомною формою хвороби. Основний механізм передачі вірусу – повітряний, що реалізується повітряно-краплинним шляхом. Одна хвора людина може стати джерелом захворювання для багатьох здорових. Під час розмови вірус може поширюватися на відстань до 1 м, кашлю – до 2 м, чханні – до 3 м.

Люді із ослабленою імунною системою більш схилені до зараження гострими респіраторними вірусними інфекціями.

Чому ми часто хворіємо на ГРВІ?

Цьому зокрема сприяють:

- Велика кількість збудників, з якими стикаються люди. Найпоширеніші з них – аденовіруси, респіраторн-синтиціальні, віруси грипу (А, В, С), парагрип, риновіруси, коронавіруси та інші.

- Хронічний стрес. Реалії сьогоднішнього життя, у час війни, часто примушують людину перебувати в хронічному стресі, тим самим провокують так зване хронічне запалення, яке здатне сильно пригнічувати захисну імунну систему організму.

- Порушення режиму сну.

- Ослаблений імунітет. Ослаблений організм потребує відпочинку і відновлення, збалансованого харчування, фізичної активності, усунення стресів і ведення здорового способу життя.

- Сезонні коливання – імунна система страждає від холодної погоди, яка послаблює захисні сили організму, а недостатність сонячного світла знижує рівень вітаміну Д.

- Особливості соціальної поведінки в холодну пору року – це збільшення часу, який люди проводять у приміщенні, недостатня фізична активність, тісне спілкування в колективі, громадському транспорті, торгових центрах тощо.

Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області нагадує, щоб знизити ризик застудитися чи захворіти, необхідно дотримуватись елементарних правил:

- уникайте контакту з особами, що мають прояви інфекції;

- дезінфікуйте предмети та поверхні, до яких часто торкаються;

- регулярно провітрюйте приміщення;

- завжди кашляйте та чхайте у серветку, або верхній рукав сорочки;

- обмежте відвідування місць великого скупчення людей;

- частіше мийте руки водою з милом;

- якщо мило та вода недоступна, використовуйте дезінфікувальний засіб із вмістом спирту;

- не торкайтеся очей, носа, рота немитими руками.

Не займайтесь самолікуванням! При появі симптомів захворювання невідкладно звертатися до сімейного лікаря!