УІПА та КП «ХТМ» відкрили безпечну освітню локацію «Kharkiv PROFI Center»

 

За ініціативи Української інженерно-педагогічної академії, підтримки Харківського міського голови Ігоря Терехова та КП «Харківські теплові мережі» на базі КП «ХТМ» було відкрито міський міжвузівський науково-технічний майданчик «Kharkiv PROFI Center». На цій локації зустрілися студенти з викладачами, а також представники міської влади, виробництва, керівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти.

Ідея створення майданчика народилася під час зустрічі Харківського міського голови Ігоря Терехова з колективом Української інженерно-педагогічної академії лише три тижні тому. Без зволікань проєкт підтримало керівництво «Харківських теплових мереж». Для занять студентів надали сертифіковане, обладнане за всіма правилами і досить велике бомбосховище, розташоване на одному з об’єктів підприємства. Таким чином, на думку ініціаторів проєкту, вирішується і безпекове питання локації, і максимальне наближення студентів технічних спеціальностей до реальної практики на сучасному виробництві. А це, у свою чергу, ключ до вирішення ще однієї загальнодержавної проблеми – дефіциту науково-технічних, інженерних кадрів. Молоді кваліфіковані спеціалісти, які вже під час навчання матимуть змогу опановувати сучасне обладнання, дуже потрібні для відбудови держави і для безперебійної роботи її критичної інфраструктури. Представники «Харківських теплових мереж» від студентського майданчика чекають саме на зацікавлених молодих фахівців, здатних мислити і працювати по-новому. Адже саме підприємство, не зважаючи на війну, переживає модернізацію системи теплопостачання і потребує якісно нових спеціалістів. Як зазначила директор Депаратменту освіти Харківської міської ради Ольга Деменко, Харків відрізняється від інших міст України швидкістю прийняття рішень і їхнього втілення в життя. Саме у харківських школярів першими в Україні з’явилася метрошкола, тепер розпочне роботу і студентський осередок очного навчання. Адже для фахівців технічних спеціальностей практика важлива понад усе. І створенням такого майданчика місто, разом із навчальними закладами та підприємствами, подолає перепони, з якими профтехосвіта бореться ще з часів пандемії.

До середини січня укриття мають обладнати всім необхідним навчальним знаряддям та затвердити розклад занять. Ректор УІПА проф. Денис Коваленко, у свою чергу, звертається до колег з інших технічних ЗВО підтримати проєкт, адже майданчик може стати вирішенням проблем практики для всіх харківських студентів, які цього потребують. Також цей майданчик стане одним з міських центрів розвитку студентської науки та технічної творчості.

По закінченні презентації відбулася робоча нарада з представниками навчальних закладів міста, де відбулося обговорення практичних шляхів реалізації даного проєкту.