Міжнародному товариству з інженерної педагогіки – 50 років!

 

Днями у рамках 25th International Conference on Interactive Collaborative Learning та 51st IGIP International Conference on Engineering Pedagogy  проходили урочистості з приводу 50-річчя заснування Товариства з інженерної педагогіки, давнім і активним членом якого є Українська інженерно-педагогічна академія.

Міжнародне товариство інженерної педагогіки IGIP було засновано у 1972 році в Клагенфуртському університеті (Австрія) Адольфом Мелецінеком. Створення інженерної педагогіки було кроком вперед на той час, інженерія та педагогіка ніколи раніше не були пов’язані на науковому рівні. Перший Міжнародний симпозіум з інженерної педагогіки відбувся у тому ж 1972 році.

Метою IGIP є забезпечення високого рівня професійної кваліфікації викладачів інженерних дисциплін технічних навчальних закладів за рахунок психолого-педагогічної та комп’ютерної підготовки. Цієї мети Товариство досягає через інженерно-педагогічну освіту, через надання звання «Міжнародний інженер-педагог» у разі, якщо претендент на нього виконує ряд певних кваліфікаційних умов.

Безпосередньо вирішенням поставлених перед IGIP завдань займаються національні експертні комітети при Раді Товариства, які називаються Національними секціями країн-членів IGIP (попередня назва – Національні моніторингові комітети). Цілями національних секцій є послідовна психолого-педагогічна підготовка викладачів на базі Центрів інженерної підготовки, сертифікація і подання на звання «Міжнародний інженер-педагог», сертифікація навчальних закладів тощо.

Українська інженерно-педагогічна академія вже більш 20 років бере активну участь у роботі IGIP. Так, у травні 1999 року на засіданні Європейського моніторингового комітету IGIP в Айндховені (Нідерланди) було рекомендовано створити Національний моніторинговий комітет (НМК) України, і вже у вересні того ж року Міністерство освіти і науки України дало згоду на створення його на базі Української інженерно-педагогічної академії. Президентом НМК України було обрано ректора УІПА С.Ф. Артюха, генеральним секретарем – професора академії А.Т. Ашерова.

          
  Проф. Артюх Станіслав Федорович     Проф. Ашеров Аківа Товійович  

Прийнявши рішення про створення в Україні НМК, Міністерство освіти і науки в березні 2000 року видає наказ про відкриття Центру інженерної педагогіки на базі УІПА для викладачів вищих технічних закладів освіти України III-IV рівнів акредитації за системою Міжнародного товариства інженерної педагогіки. У тому ж місяці під час проведення 29-го Міжнародного симпозіуму з інженерної педагогіки в Білі (Швейцарія) першими для України дипломи «Європейський інженер-педагог» здобули професори УІПА С.Ф. Артюх, А.Т. Ашеров, О.К. Бєлова, О.Е. Коваленко. А на початку осені 2000 року у Франції на своєму засіданні Рада IGIP надала Українській інженерно-педагогічній академії сертифікат, який засвідчує те, що УІПА є навчальним закладом, який відповідає вимогам підготовки європейських викладачів інженерних дисциплін.

IGIP акредитує навчальні центри для «Міжнародних інженерних педагогів», чиї навчальні матеріали відповідають прототипу навчальної програми IGIP з інженерної педагогіки. Пізніше такий центр інженерної педагогіки був відкритий у Національному гірничому університеті (м. Дніпро).

Усього дотепер на базі двох Центрів інженерної педагогіки в Україні було підготовлено 221 працівника системи вищої освіти з багатьох регіонів України. За цими показниками Україна посідає третє місце.

Ріст чисельності українських міжнародних інженерів-педагогів 

2004 року, згідно зі статутом IGIP, закінчився строк перебування на посаді президента НМК України професора С.Ф. Артюха й було обрано нового – ректора УІПА О.Е. Коваленко, генеральним секретарем знову – А.Т. Ашерова. У зв’язку із раптовою смертю проф. А.Т. Ашерова у 2011 р. цю посаду обійняв Купріянов О.В.

У жовтні 2005 та 2007 року в м. Алупка (Крим) під егідою IGIP було проведено Міжнародну конференцію, присвячену проблемам інженерно-педагогічної освіти й, зокрема, додержанню норм, розроблених IGIP.

Засновник IGIP Адольф Мелецінек відвідував УІПА двічі – у 2003 та 2005 році. Він був почесним учасником регіональних семінарів IGIP.

Делегація IGIP на вході до академії (2003)

 

Проф. Адольф Мелецінек під час зустрічі в УІПА (2003)

 

Проф. Адольф Мелецінек під час лекції «Що таке інженерна педагогіка?» в УІПА (2005)

 

Адольф Мелецінек та Олена Коваленко у Філаху (Австрія, 2012)

 

Разом з Президентом (на той час) IGIP Міхаелом Ауєром на Міжнародному форумі з інженерної педагогіки (2014), де зібралися всі інженерно-педагогічні товариства світу

 

Разом з головою Міжнародного моніторінгового комітету IGIP Тією Роотман (2015) 

Представники УІПА кожного року беруть участь у Міжнародній конференції з інженерної педагогіки. Налагоджена тісна співпраця з діючим Президентом IGIP Ханно Хорстом (Німеччина), обраним Президентом Тіею Роотман (Естонія), Генеральним секретарем Міхаелом Ауєром (Австрія), віце-президентом Алексом Зафошніхом (Австрія), членом Правління Іштваном Сімоніком (Угорщина), членом моніторінгового комітету Романом Хрмо (Словакія) та іншими. Останні роки проф. УІПА Тетяна Бондаренко підтримує активні стосунки у рамках міжнародних конференцій IGIP.

Тетяна Бондаренко з Президентом IGIP Ханно Хорстом та Генеральним секретарем Міхаелом Ауєром (2019) 

Сьогодні НМК України взаємодіє із закладами вищої освіти й загалом з освітніми закладами країни для реалізації завдань IGIP з підготовки інженерно-педагогічних кадрів європейського рівня. В Центрі інженерної педагогіки систематично проводиться підготовка викладачів інженерних дисциплін за програмами IGIP для технічних ЗВО.