В УІПА пройшла відкрита лекція К. Остеррайх «Концепція збільшення стійкості виробничої компанії»

 

Відкрита лекція провідного інженера-розробника технологічного процесу пластмас, фірма Магура, Німеччина Крістіана Остеррайх на тему: «Концепція збільшення стійкості виробничої компанії» відбулась у онлайн-форматі 25 квітня для спільноти Української інженерно-педагогічної академії.

Доповідач розповів про нові підходи у виробництві, що відносяться до циркулярної економіки: перехід до циклічної бізнес-моделі, де відходи та побічні продукти розглядаються як ресурси. Це передбачає розробку продуктів для легкого повторного використання, ремонту та переробки.

Важливими елементами такого підходу є дотримання екологічних стандартів і норм соціальної відповідальності, зелені технології. Ще одна мета – збереження ресурсів і оптимізація ресурсів. Ресурси включають як нематеріальні, так і матеріальні блага, такі як операційні ресурси, гроші, енергія, сировина та працівники.

Лектор наголосив на тому, що для збільшення стійкості виробничий об’єкт має відповідати певним критеріям: перехід теплопостачання на екологічно чисті джерела енергії, такі як сонячна енергія, забезпечення гарячою водою влітку без необхідності додаткового опалення. Зокрема, відпрацьоване тепло, що утворюється під час виробничих циклів, повинно розсіюватися без шкоди навколишньому середовищу. На сталому підприємстві доцільно застосовувати теплові насоси, інтелектуальну система вентиляції., систему рекуперації тепла.

Слухачів лекції вразила пропозиція щодо озеленення даху. Зелені дахи можуть зберігати дощову воду – до 80 відсотків – і повільно випаровувати її назад в атмосферу. Це зменшує навантаження на каналізаційні системи та допомагає підтримувати більш збалансований клімат.

Загалом викладачі і студенти УІПА, що відвідали лекцію пана Остеррайх, залишилися задоволеними рівнем передових концепцій, що пропонуються.

Ректор УІПА проф. Денис Коваленко подякував пану Остеррайх за змістовну лекцію і запросив його провести лекцію наживо, коли це дозволить безпекова ситуація у Харкові.