Візит представниці УІПА до Університету Масарика м. Брно, Чехія у рамках проєкту «Зміцнення потенціалу педагогічних вищих навчальних закладів України»

 

Проректорка з науково-педагогічної роботи Української інженерно-педагогічної академії професор Марина ВАСИЛЬЄВА закінчила навчальний візит в рамках проєкту «Зміцнення потенціалу педагогічних вищих навчальних закладів України» за підтримки Чеської агенції розвитку на базі педагогічного факультету Університету Масарика м. Брно, Чехія. Навчальна поїздка відбувалася з 17 по 23 вересня.

Відповідно до програми стажування представники 10 закладів вищої освіти України (Донбаського державного педагогічного університету, Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка, Запорізького національного університету, Ізмаїльського державного гуманітарного університету, Київського Університету імені Бориса Гринченка, Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова, Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди, Полтавського національного педагогічного університету ім. Короленка, Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, Української інженерно-педагогічної академії) зустрілися з чеськими колегами і обговорили сучасні виклики і тренди в педагогічній освіті.

Чеські колеги поділилися результатами проведених досліджень з питань інклюзивного середовища в чеських середніх школах, критичної педагогіки та її методами. Під час організованої екскурсії до великої міської школи директорка Іва Меліхарко познайомила представників закладів вищої освіти України з особливостями організації шкільного навчання, змістом та сучасними методами. Представники Кар’єрного Центру Університету Масарика Давід Кощатка і Софія Березка поділилися напрацюваннями з організації роботи Центру у напряму розвитку кар’єри студентів, зокрема студентів з України, що вступили до закладу під час війни. Активна дискусія, ініційована філософом Радімом Шіпом, дозволила визначити і проаналізувати дилеми в освіті в контексті ХХІ століття. Досвідчений автор публікацій в імпактових збірках Міхал Черний узагальнив рекомендації з підготовки академічних публікацій на етапах вивчення джерельної бази, роботи зі штучним інтелектом, вибору журналів, інтерпретації бази даних, які допоможуть посилити можливості учасників публікувати академічні тексти в журналах.

Під час підбиття підсумків зустрічей організатори стажування Ленка Гулова і Зденка Вагнерова від Університету Масарика звернули увагу на підготовку до наступної фази проєкту.

Активна взаємодія представників закладів вищої освіти України з різних областей з чеськими колегами відбувалася в позитивній, емоційно насиченій атмосфері. Організована екскурсія по Брну, відвідування історичних пам’яток дозволили ознайомитися з історією і культурою Моравії як частини Чехії. Тиждень роботи був неймовірно насичений корисною інформацію, новими знайомства та враженнями.

УІПА дякує організаторам за чудову організацію заходів та теплий прийом.