Українська інженерно-педагогічна академія прокладає шлях до європейської освіти

Провідною організацією, що займається педагогічною перепідготовкою викладачів для європейських вищих технічних навчальних закладів є Міжнародне товариство інженерної педагогіки – IGIP. Українська інженерно-педагогічна академія (УІПА) залучає досвід європейських країн для системи підготовки фахівців в Україні і підвищує кваліфікацію педагогів за європейськими навчальними планами.

Делегація України на чолі з ректором УІПА, Президентом Національного моніторингового комітету IGIP України проф. Коваленко О.Е., прийняла участь у щорічній конференції IGIP, що проходила у м. Філлах (Австрія) у термін з 26 по 28 вересня. На конференції обговорювалися питання нових підходів до інженерної освіти, дистанційного навчання, кооперації з IEEE, міжнародних аспектів навчання. Міжнародний моніторинговий комітет IGIP розглянув справи випускників центрів інженерної педагогіки України, і ухвалив видати їм 21 диплом Міжнародного інженера-педагога ING-PAED IGIP.


Провідною організацією, що займається педагогічною перепідготовкою викладачів для європейських вищих технічних навчальних закладів є Міжнародне товариство інженерної педагогіки – IGIP. Українська інженерно-педагогічна академія (УІПА) залучає досвід європейських країн для системи підготовки фахівців в Україні і підвищує кваліфікацію педагогів за європейськими навчальними планами. На її базі створене представництво IGIP в Україні, що проводить популяризацію відповідних ідей і проводить навчання. В Україні працює Національний моніторинговий комітет Міжнародного товариства інженерної педагогіки. Президентом Національного моніторингового комітету IGIP України є ректор УІПА проф. Коваленко О.Е., секретарем Купріянов О.В.

Українська інженерно-педагогічна академія акредитована як освітній заклад, що відповідає моделі підготовки Міжнародних інженерів-педагогів (ING-PAED IGIP). На базі академії функціонує Центр перепідготовки та підвищення кваліфікації викладачів технічних вищих закладів освіти III-IV рівнів акредитації за системою Міжнародного товариства інженерної педагогіки (Центр інженерної педагогіки). Другий аналогічний центр функціонує на базі Національного гірничого університету (м. Дніпропетровськ). Викладачі фахових дисциплін, що відповідають вимогам IGIP і пройшли відповідну підготовку в сертифікованих IGIP центрах, після затвердження Міжнародним моніторинговим комітетом IGIP отримують статус ING-PAED IGIP, який доволі відомий у Європі.

У цьому році обидві центри плідно працювали і провели підвищення кваліфікації близько п'ятдесяти викладачів віщих навчальних закладів східних регіонів України. Навчання проводилося як з використанням традиційних, так і дистанційних технологій, web-конференцій. За результатами навчання були відібрані 25 кращих випускників, документи яких були передані в Міжнародний моніторинговий комітет IGIP для отримання статусу ING-PAED IGIP.

Щорічно IGIP проводить міжнародну конференцію. У 2012 р. конференція «Навчання в умовах співробітництва і нові педагогічні підходи у інженерній освіті» проходила у м. Філлах, Австрія у термін з 26 по 28 вересня. Конференція була організована Університетом прикладних наук Корінтії. Офіційний сайт конференції http://www.igip-online.net Проф. Коваленко О.Е. є членом програмного комітету. На конференції обговорювалися питання нових підходів до інженерної освіти, дистанційного і віддаленого навчання, кооперації з IEEE, міжнародних аспектів навчання.

Делегація України у складі ректора УІПА, Президента Національного моніторингового комітету IGIP України проф. Коваленко О.Е., секретаря Національного моніторингового комітету IGIP України Купріянова О.В., директора центру інженерної педагогіки Національного гірничого Університету проф. Шабанової Ю.О. і завідувача кафедри іноземних мов УІПА Зеленіна Г.І. прийняли участь у вищезгаданій конференції.

 
 

У рамках конференції було проведене засідання Президіуму міжнародного моніторингового комітету IGIP, у якому прийняла участь проф. Коваленко О.Е. На засідання обговорювалися організаційні і фінансові заходи, що будуть слугувати подальшому розширенню впливу IGIP у світі.

На конференції був присутній почесний президент IGIP проф. Адольф Мелецинек. Проф. Коваленко О.Е. у дружній бесіді з ним пригадала, як починався шлях України до IGIP.

 

 Проф. Коваленко О.Е. зустрілася з колегами з Росії, Австрії, Словакії, Литви і обговорила плани і перспективи розвитку інженерно-педагогічної освіти за моделлю IGIP в Україні на наступний рік.

З доповідями на конференції виступили Купріянов О.В. і проф. Шабанова Ю.О. Доповіді викликали зацікавленість присутніх, що вилилася в численні запитання.

  

 Міжнародний моніторинговий комітет IGIP розглянув справи випускників центрів інженерної педагогіки України, і визнав їх достойними статусу ING-PAED IGIP. Відповідні дипломи будуть виписані і отримані пізніше, внаслідок того що у рамках засідань IGIP, суміщених з дуже насиченим графіком конференції, для цього не знайшлося часу.